کد خبر: 4264992
تاریخ انتشار : ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۴

حفظ بافت تاریخی یزد با مشارکت مردمی محقق می‌شود

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد گفت: با توجه به محدودیت‌های اعتباری که وجود دارد مشارکت بخش خصوصی و مردمی تنها راه حفظ بافت تاریخی یزد است.

بازدید مدیرکل میراث فرهنگی از ایکنا یزدبه گزارش ایکنا از یزد، سیدمحمد رستگاری، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد، امروز، 21 بهمن در بازدید از دفتر خبرگزاری ایکنا شعبه یزد گفت: در بافت ثبت جهانی شده شهر یزد شاهد همکاری بی‌نظیر مردم برای حفظ بافت تاریخی هستیم و این همکاری باعث شد تا همچنان بافت تاریخی زنده و پویا داشته باشیم.
 
وی ادامه داد: برای نمونه در رابطه با بازسازی بازار قدیمی یزد و با کمک خود بازاریان شاهد اقدامات کم‌نظیری در این مجموعه هستیم که یکی از خاص‌ترین بازارها را در ایران خواهیم داشت.
 
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد گفت: بازسازی و بهسازی اماکن تاریخی در سطح استان در حال انجام است و بازسازی خانه‌های ایلخانی و همچنین احیای بخشی از برج‌ و باروی یزد می‌تواند نقش مهمی در تکمیل زنجیره میراث فرهنگی و گردشگری داشته باشد.
 
رستگاری در پاسخ به سؤال ایکنا در زمینه اینکه ثبت جهانی شهر یزد هیچ‌گونه آورده‌ای از لحاظ اعتبارات دولتی و ملی نداشته است، اظهار کرد: این‌که در بافت تاریخی هیچ کاری انجام نشده را قبول نداریم و از زمانی‌که در سال 96 بافت تاریخی به ثبت میراث جهانی رسید، باید قضاوت کنیم که شرایط بافت قبل و درحال‌ حاضر چگونه است و اقداماتی که در این مدت در بافت تاریخی ثبت جهانی شده یزد انجام شد، غیر قابل انکار است.
 
وی افزود: ثبت بافت تاریخی شهر یزد به‌عنوان میراث جهانی باعث شد تا این بافت در جهان شناخته شود و هرچند انتظارات مردمی و فعالان گردشگری و میراث فرهنگی را قبول داریم اما این‌که کاری نشده درست نیست و خوشبختانه شاهد اقدامات بسیار زیادی در بافت تاریخی شهر یزد هستیم.
 
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد گفت: یکی از درخواست‌های مردم ساکن در بافت تاریخی تعیین تکلیف خانه‌هایی با مالکیت شخصی است که در این بافت رها شده و به‌خصوص در زمان سیل چند سال قبل درحال ویران شدن است و باید از موقعیت ثبت جهانی برای تعیین تکلیف این خانه‌ها استفاده کرد.
 
رستگاری ادامه داد: شورای سیاست‌گذاری ستاد راهبردی بافت تاریخی یزد که در همان سال 96 تشکیل شد یکی از بهترین نهادهایی است که می‌تواند در رابطه با تصمیم‌گیری بافت تاریخی اقدام کند اما طی سال‌های گذشته این شورا آن‌گونه که باید برگزار نشده و در دولت قبل یک‌بار و در این دولت نیز با دستور استاندار یک نشست برگزار شد و امیدوارم با فعال شدن این شورا شاهد تصمیم‌گیری بهتر برای بافت تاریخی شهر میراث جهانی یزد باشیم.
 
وی ادامه داد: 9 کارگروه و همچنین دبیر و اعضای مشخص برای شورای سیاست‌گذاری ستاد راهبردی بافت تاریخی یزد مشخص شد و تعهداتی ده‌ساله و پنج‌ساله نیز مشخص شده بود که همه دستگاه‌های خدمات‌رسان در این برنامه نقش دارند و موظف هستند اقداماتی را انجام دهند و این برنامه‌ها مرتب توسط میراث جهانی پایش می‌شود، بنابراین میراث فرهنگی به‌تنهایی نمی‌تواند در این زمینه اقدام کند و امیدواریم با دستور استاندار یزد این شورا به صورت منظم تشکیل شده و شاهد اقدامات بیشتری در بافت تاریخی شهر میراث جهانی یزد باشیم.
 
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد در پاسخ به دیگر سؤال ایکنا در زمینه اینکه چرا از ظرفیت مساجد متعدد در بافت تاریخی یزد استفاده نمی‌شود و در طول سال درب آنها بسته است، گفت: باز شدن درب مساجد واقع در بافت تاریخی شهر یزد بارها در جلسات مورد درخواست و مطالبه‌ میراث فرهنگی بود اما متولی مساجد اداره اوقاف یزد است، و چون درب مساجد بسته است قطعاً برخی از آن‌ها تخریب می‌شود و حتی میراث فرهنگی یزد آمادگی دارد تا در حد بضاعت مالی خود برای بازسازی این اماکن مقدس و مساجد کمک کند ولی تاکنون بنابر محدودیت‌هایی که اوقاف داشته اقدامی نشده و آماده هرگونه همکاری در این زمینه هستیم.
 
رستگاری  افزود: تاکنون از سوی میراث فرهنگی یزد مسجد کوشکنو و همچنین مسجد ریگ مرمت و بهسازی شده است، همچنین با همکاری تشکل‌های مردمی کافه شهدا در یکی از مساجد بافت تاریخی یزد ایجاد شد و پرونده‌ ثبت جهانی مسجد جامع یزد و مسجد جامع فهرج نیز جداگانه برای ثبت جهانی تهیه شده و درحال ارسال می‌باشد و امیدواریم پرونده بقیه مساجد این بافت نیز تهیه و ارسال شود و در صورت همکاری ارگان‌های مسئول این اقدام شدنی است.
 
وی در پاسخ به چرایی برگزاری جشنواره‌هایی همچون طولانی‌ترین کباب ایران در یزد اظهار کرد: گردشگری یزد بعد از ایام کرونا خسارت جبران‌ناپذیری را داشت، بنابراین به‌منظور فعال نگه داشتن و رونق گردشگری مجبور به برگزاری رویدادهایی و جشنواره‌هایی هستیم و این جشنواره‌ها و رویدادها نقش مهمی در پررنگ شدن گردشگری یزد دارد چراکه بازنشر خبر و یا طنز و یا نقدهایی که از این اقدامات می‌شود قطعاً گردشگری شهر جهانی یزد را پررونق می‌کند، بنابراین اجباراً این رویدادهای رسانه محور در شهر یزد برگزار خواهد شد.
 
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد در پایان ضمن تشکر از اقدامات و فعالیت‌های ایکنا یزد در زمینه معرفی میراث فرهنگی گفت: رسانه‌ها به‌عنوان کمک کار میراث فرهنگی در معرفی توانمندی‌ها و ظرفیت‌های این بخش هستند و همواره قدردان کمک خبرنگاران و اصحاب رسانه هستیم و امیدواریم بتوانیم با همکاری یکدیگر برای ثبت جهانی آثار تاریخی و همچنین میراث ناملموس استان یزد که از پیشینیان به ما ارث رسیده گام برداریم.
انتهای پیام
captcha