کد خبر: 4285649
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۶
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری یزد:

جوانی جمعیت نیازمند گفتمان‌سازی و مشارکت مردمی است

فامطه دانش یزدی گفت: موضوع جمعیت یک دغدغه آماری و مقطعی نیست و نیازمند گفتمان‌سازی و مشارکت مردم است و در همین راستا از ظرفیت کنشگران مردمی برای تحقق اهداف استفاده می‌شود.

فاطمه دانش، مدیرکل بانوان و خانواده استانداری یزدبه گزارش ایکنا از یزد، فاطمه دانش یزدی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد، امروز، 10 خردادماه در اولین گردهمایی فعالان و کنشگران جوانی جمعیت با حضور 400 نفر از فعالان این حوزه در محل استانداری یزد گفت: موضوع جمعیت یک دغدغه آماری و مقطعی نیست و نیازمند گفتمان‌سازی و مشارکت مردم است. 

وی با اشاره به اهمیت تغییرات در الگوی زندگی و کاهش نرخ باروری در استان یزد و کشور، افزود: مقابله با بحران جمعیت نیازمند اقناع فرهنگی، صبوری راهبردی و همراهی اجتماعی است. 

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد گفت: استان یزد با تدوین نقشه راه و اجرای برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی، گام‌های مؤثری در این مسیر برداشته و از ظرفیت کنشگران مردمی برای تحقق اهداف استفاده می‌کند. 

صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور نیز در این گردهمایی با اشاره به نتایج پژوهش‌های صورت گرفته در حوزه جمعیت، اظهار کرد: ۹۳ درصد جوانان در سن ازدواج علاقه‌مند به انجام این امر هستند، اما با مشکلات اقتصادی جدی رو برو هستند که بدون حمایت‌های اقتصادی هدفمند افزایش نرخ ازدواج دشوار خواهد بود. 

وی با اشاره به کاهش شدید نرخ رشد جمعیت ایران افزود: نرخ رشد جمعیت در پایان سال ۶۵ حدود ۳.۹ درصد بود، اما اکنون به حدود ۰.۶ درصد رسیده و پیش‌بینی می‌شود در حوالی سال ۱۴۱۵ این نرخ به صفر برسد و پس از آن وارد محدوده رشد منفی شویم. 

قاسمی همچنین به خطر افزایش سالمندی و پدیده‌ای به نام سندرم آشیانه خالی اشاره کرد و گفت: سالمندانی که فرزندی ندارند یا کم‌فرزند هستند، بیش از سایرین در معرض تنهایی و افسردگی قرار می‌گیرند و جوانان نباید از پیامدهای پرهیز از فرزندآوری غافل شوند. 

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت با اشاره به سرعت بالای سالمندی در ایران تصریح کرد: مسیر سالمندی که در کشورهای دیگر بین ۳۰ تا ۱۵۰ سال طی می‌شود، در ایران تنها در ۲۰ تا ۲۵ سال اتفاق افتاده و در حال حاضر نرخ سالمندی در کشور ۱۴ درصد است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ به ۳۲ درصد برسد؛ یعنی از هر سه ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود. 

قاسمی با بیان این‌که هر سالمند ۴.۵ تا ۵ برابر یک جوان هزینه بهداشت و درمان دارد و فشار شدیدی به صندوق‌های بازنشستگی، بیمه‌ها و نظام سلامت وارد خواهد شد ادامه داد: ساختار جمعیتی ایران در حال تبدیل به یک هرم وارونه است و میانگین سنی ایرانی‌ها بالای ۳۶ سال است و ما جزو کشورهای میانسال جهان محسوب می‌شویم و نیاز به سیاست‌های جوان‌سازی جمعیت داریم. 

وی با تأکید بر اینکه ۴۷ متغیر بر الگوی فرزندآوری تأثیر می‌گذارند، اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، فقط مشکلات اقتصادی عامل کاهش فرزندآوری نیستند، بلکه نگرش‌ها، فرهنگ و ارزش‌گذاری‌های اجتماعی نیز سهم بالایی دارند. حتی اگر شرایط اقتصادی کاملاً اصلاح شود، بدون تغییر نگرش‌ها، افزایش فرزندآوری اتفاق نخواهد افتاد. 

قاسمی با اشاره به گزاره‌های «مشهور غلط» در جامعه، از جمله توجیه تک‌فرزندی به بهانه کیفیت تربیت گفت: کیفیت تربیت صرفاً به رفاه اقتصادی مربوط نمی‌شود، بلکه بخش عمده‌ای از مهارت‌های فردی، اجتماعی و خانوادگی در تعامل با خواهران و برادران و همسالان شکل می‌گیرد. 

 دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت هشدار داد که الگوی تک‌فرزندی، الگوی مصرف‌کنندگی است و می‌تواند حتی بر کیفیت اقتصادی و شخصیتی افراد تأثیر منفی بگذارد. 

وی همچنین بر لزوم اصلاح ذهنیت جامعه تأکید کرد و گفت: کنشگران و فعالان حوزه جمعیت باید از تحلیل‌های غلط و مشهورات نادرست فاصله بگیرند و در مسیر اقناع عمومی برای اصلاح وضعیت جمعیت کشور، نقش ایفا کنند. 

یادآور می‌شود، بیان طرح‌ها و پیشنهادات کنشگران برتر استان، رونمایی از پوستر جشنواره ادبی نبض زندگی و تجلیل از پنج کنشگر برتر استان از دیگر برنامه‌های این کنگره در استان یزد بوده است. 

انتهای پیام
captcha