درک حقیقت خواب برای انسان ممکن نیست/ خواب و رؤیا جنبه شخصی دارد
کد خبر: 3736301
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۴

درک حقیقت خواب برای انسان ممکن نیست/ خواب و رؤیا جنبه شخصی دارد

گروه معارف- مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان گفت: خواب جنبه شخصی دارد و نمی‌توان به واسطه خواب از کسی چیزی خواست یا با او ارتباط برقرار کرد، ولی خواب می‌تواند برای خود شخص پیامی داشته باشد که اگر شواهد و قرائنی به رؤیا ضمیمه شود، انسان گاهی می‌تواند به آن اعتماد کند.

خواب و رؤیا جنبه شخصی دارد

حجت‌الاسلام حمید الهی‌دوست، در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، درباره خواب و رؤیا از منظر قرآن اظهار کرد: آنچه انسان در حالت خواب می‌بیند، رؤیا نام دارد که حقیقت آن برای انسان مجهول است و به واقعیت روح باز می‌گردد، چون روح مجرد و غیر مادی است، گاهی با عالم بالا ارتباطاتی برقرار می‌کند که حقیقت این ارتباط برای ما ناشناخته است.

وی ادامه داد: گاهی این ارتباط به صورت خواب بروز می‌کند و ممکن است پیام آن خواب به حقیقت تبدیل شود، اما چون بشر در عالم ماده زندگی می‌کند، درک حقیقت خواب برای او ممکن نیست. خواب جنبه شخصی دارد و نمی‌توان به واسطه خواب از کسی چیزی خواست یا با او ارتباط برقرار کرد، ولی خواب می‌تواند برای خود شخص پیامی داشته باشد که اگر شواهد و قرائنی به رؤیا ضمیمه شود، انسان گاهی می‌تواند به آن اعتماد کند.

مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان بیان کرد: اگر کسی که چیزی را گم کرده است، در عالم خواب جای آن را ببیند  و آن خواب شواهد و قرائنی مبنی بر واقعیت داشته باشد، مانند کارهایی که واقعا انجام داده و جاهایی که واقعا رفته است، می‌تواند به آن اعتماد کند؛ بنابراین خواب می‌تواند یک رؤیای صادقه یا یک رؤیای کاذبه با حالتی آشفته باشد.

حجت‌الاسلام الهی‌دوست خاطرنشان کرد: گاهی خواب‌ها تعبیر و نشانه‌ای واقعی دارند، مثلا در خواب به شخص خبر وقوع اتفاقی مانند مرگش را می‌دهند و بعد همان اتفاق عینا به واقعیت می‌رسد که نشان می‌دهد آن خواب رؤیایی صادقه بوده است.

وی با بیان اینکه در قرآن به هفت رؤیای صادقه اشاره شده است، افزود: در آیه 4 سوره یوسف آمده است:«إِذْ قالَ يُوسُفُ لِأَبيهِ يا أَبَتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لي‏ ساجِدينَ؛ یاد کن هنگامى را که یوسف به پدرش یعقوب گفت: اى پدر، من در خواب یازده ستاره و نیز خورشید و ماه را دیدم، آنها را دیدم که براى من سجده مى کنند». بعد از سال‌ها، زمانی که خانواده حضرت یوسف(ع) به مصر آمدند، این خواب به حقیقت پیوست که در آیه 100 سوره یوسف نیز به آن اشاره شده است:« ... هذا تَأْويلُ رُءْيايَ مِنْ قَبْلُ...؛ این است تعبیر آن خوابى که پیش‌تر دیدم».

مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان اضافه کرد: حضرت یوسف(ع) خواب پادشاه مصر درباره هفت گاو چاق و هفت گاو لاغر یا هفت خوشه گندم را به هفت سال فراوانی نعمت و هفت سال خشکسالی تعبیر کرد و این تعبیر به حقیقت پیوست. زندانیانی که با حضرت یوسف(ع) در یک زندان بودند، خواب دیدند که یکی از انگور شراب می‌سازد و دیگری به پرندگان غذا می‌دهد که حضرت یوسف(ع) گفتند کسی که شراب می‌سازد، ساقی سلطان می‌شود و کسی که به پرندگان غذا می‌دهد، کشته شده و پرندگان از بدن او غذا می‌خورند.

وی ادامه داد: طبق آیات سوره صافات، حضرت ابراهیم(ع) در خواب دید که فرزندش را ذبح می‌کند و بر اساس این خواب مأموریت پیدا کرد تا فرزندش را ذبح کند، اما زمانی که خواست این کار را انجام دهد، دستور آمد که همین مقدار کافی بوده و از امتحان الهی سربلند بیرون آمده است.

حجت‌الاسلام الهی‌دوست خاطرنشان کرد: در آیه 60 سوره اسراء نیز به خواب پیامبر اسلام(ص) اشاره شده است:« وَ ما جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتي‏ أَرَيْناکَ إِلاَّ فِتْنَةً لِلنَّاسِ وَ الشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِي الْقُرْآنِ...؛ و ما آن رؤیایى را که در خواب به تو نمایاندیم و نیز آن گروهى را که چون درخت ریشه کرده‌اند و ما آنان را در قرآن لعنت کرده‌ایم، جز براى آزمایش مردم قرار نداده‌ایم». پیامبر(ص) خواب دیگری نیز دیدند به این مضمون که وارد مکه می‌شوند و آن خواب هم به حقیقت پیوست و مکه به دست ایشان فتح شد.

انتهای پیام

captcha