بحران جمعیت در اولویت مسائل کشور است
کد خبر: 4144603
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۳
نماینده ولی فقیه در همدان:

بحران جمعیت در اولویت مسائل کشور است

آیت‌الله حبیب‌الله شعبانی گفت: بحران جمعیت در اولویت مسائل کشور است و با وجود اینکه بخشی از واقعیت‌های اجتماعی دچار مشکل است باید بپذیریم با همین روال فعلا مسئله جمعیت را در اولویت قرار دهیم.

جلسه هم اندیشی امام جمعه همدان با نخبگان دانشگاهیبه گزارش ایکنا از همدان، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی همدان، آیت‌الله حبیب‌الله شعبانی، نماینده ولی فقیه در استان همدان در جلسه با نخبگان دانشگاهی که در دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد، اظهار کرد: موضوع جوانی جمعیت مسئله بسیار مهم در کشور است که باید از دیدگاه نخبگان، مردم و مسئولان بررسی و تحلیل شود. 

وی با اشاره به فعالیت مجموعه «نفس» در موضوع پیشگیری از سقط‌ جنین بیان کرد: این مجموعه طی سال گذشته موفق شد ۱۵۰ نفر را در سطح استان از سقط منصرف کند.

امام جمعه شهر همدان ادامه داد: هنوز ذهن بخشی از جامعه نسبت به جمعیت قانع نشده است، چراکه تغییر فرهنگ در طولانی‌مدت انجام می‌شود و اثرات آن سال‌ها بعد خود را نشان می‌دهد، مثل مسئله جمعیت که از دوران پهلوی تا دهه 80 بر کاهش فرزندآوری تأکید می‌شد و شعار کاهش جمعیت مطرح بوده است، قطعاً ظرف دو تا سه سال نمی‌توان این موضوع را در جهت خلاف خود تغییر داد. 

وی با اشاره به اینکه موضوع کنترل جمعیت تبدیل به فرهنگ شده، اما از همان راه که رفتیم باید به مسیر اصلاح روند برگردیم، تصریح کرد: لازم است برنامه‌ریزی‌ها ما را به جایی برساند که کاهش جمعیت را که در گذشته اتفاق افتاد جبران کنیم. 

آیت‌الله شعبانی ادامه داد: پنجره جمعیتی در حال بسته شدن است و این مورد اذعان همه اساتید و نخبگان اجتماعی است اما علت آن تک‌عاملی نیست و عوامل متعددی در این امر دخیل هستند بر این اساس این جلسات باید بیشتر شکل بگیرد و تداوم این بررسی‌ها به حل مسئله منجر شود.

وی افزود: بحران جمعیت در اولویت مسائل کشور است و با وجود اینکه بخشی از واقعیت‌های اجتماعی دچار مشکل است باید بپذیریم با همین روال فعلا مسئله جمعیت را در اولویت قرار دهیم. ارزش‌ها در برخی موارد ناسازگاری دارند بنابراین نخبگان باید در ارزش‌سازی ورود کنند، البته همه باید تلاش کنیم با یکسان کردن باطن و ظاهر ارزش‌ها و تبیین ارزش‌های واقعی جامعه را از بحران جمعیت نجات دهیم.

عوامل مؤثر در کاهش نرخ جمعیت

محمدمهدی مجذوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز در این نشست ضمن تبریک دهه کرامت بر لزوم هم‌اندیشی در راستای تقویت موضوع فرزندآوری در کشور تأکید و اظهار کرد: میزان باروری کلی در کشور ۱.۶۹ است که اگر به زیر ۱.۵ برسد در سیاه‌چاله جمعیتی گرفتار می‌شویم و خروج از آن بسیار سخت و دشوار خواهد بود. 

وی افزود: در استان همدان، میزان باروری کلی حدود ۱.۶۵ و زیر نرخ جایگزینی است که برای رسیدن به حد جایگزینی جمعیت باید به نرخ بالای ۲.۵ دست یابیم اما در 10 سال گذشته طی هر سال حدود هزار نفر از موالید کاهش یافته است و از ۳۲ هزار تولد طی 10 سال گذشته به سرعت به ۲۲ هزار تولد رسیده‌ایم و این رقم برای استان مناسب نیست. 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: در سال ۹۰ حدود ۲۴ هزار مورد ازدواج در استان داشتیم که الان به ۱۲ هزار مورد رسیده است و این امر در کاهش ازدواج، تولد و جوانی جمعیت تأثیر بسزایی داشته است، همچنین در آن سال سن زایمان اولین فرزند حدود ۲۰ تا ۲۴ سالگی بوده که در سال ۱۴۰۰ سن مادران در اولین زایمان به بالای ۳۰ تا ۳۴ سال رسیده است.

وی تصریح کرد: سقط جنین، طلاق، اشتغال بی‌رویه خانم‌ها، ناباروری، عدم امنیت شغلی آقایان، شرایط اقتصادی، سبک زندگی از جمله عوامل مؤثر بر کاهش نرخ جمعیت هستند و در این نشست تلاش می‌کنیم عوامل دیگر را هم شناسایی کرده و راهکارهای برون‌رفت از این معضل را بررسی و تحلیل کنیم.

انتهای پیام
captcha